Delegacija Srbije u poseti Portugalu: upoznavanje sa najboljim praksama u upravljanja ljudskim resursima u javnoj upravi

25. Jun 2024.

Od 16. do 19. aprila 2024. godine, delegacija od 12 predstavnika državne uprave Republike Srbije posetila je Portugal u okviru projekta “Integrisano upravljanje ljudskim resursima u javnoj upravi”. Ova poseta imala je za cilj sticanje uvida u napredne prakse upravljanja ljudskim resursima (ULJR) iz jedne od zemalja članica EU. Njihovi domaćini bili su iz Generalne direkcije za administraciju i javno zapošljavanje (DGAEP) u Portugalu.


Delegacija, koju su činili članovi iz Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave na čelu sa Ivanom Savićević, pomoćnicom ministra u Sektoru za upravljanje ljudskim resursima, i članovi Službe za upravljanje kadrovima na čelu sa direktorom dr Danilom Rončevićem, provela je tri dana učeći o sistemima ULJR u javnoj upravi Portugala. Ključne oblasti o kojima su mogli više da saznaju i diskutuju sa svojim kolegama iz Portugala uključivale su:


•    Prikupljanje podataka i praćenje podata u vezi sa zapošljavanjem u javnoj upravi
•    Procesi regrutovanja i selekcije
•    Evaluacija učinka i sistemi mobilnosti
•    Alati za upravljanje i planiranje ljudskih resursa
•    Monitoring okvira kompetencija i regrutovanje i selekcija državnih službenika na položaju


Tokom svog boravka u Lisabonu, srpska delegacija je učestvovala u nekoliko sesija, prezentacija, predavanja i diskusija. Istraživali su kako Portugal prikuplja i koristi podatke o javnom zapošljavanju, važnost sistema ULJR zasnovanog na kompetencijama, kao i prednosti efikasne evaluacije učinka i sistema mobilnosti zaposlenih u državnoj upravi.


Znanja stečena tokom ove posete očekuje se da pomognu Srbiji u razvoju sveobuhvatnog sistema za monitoring i evaluaciju procesa ULJR-a. Razumevanjem ključnih faktora uspeha i najboljih praksi u Portugalu, predstavnici državne uprave koji su bili u ovoj poseti nameravaju da iniciraju implementaciju sličnih strategija prilagođenih nacionalnom kontekstu. Ovo će uključivati kreiranje sveobuhvatnih metoda za prikupljanje podataka, dizajniranje efikasnih sistema evaluacije učinka i uspostavljanje okvira kompetencija koji su u skladu sa evropskim standardima. Na kraju, ova poboljšanja će unaprediti efikasnost i efektivnost srpske javne uprave, što će rezultirati boljom uslugom i koristima za sve građane Srbije.