Uspešna implementacija pilot ankete o angažovanosti zaposlenih: Postavljanje osnove za nacionalno anketiranje u državnoj upravi Srbije

27. Avgust 2024.

U junu 2024. godine, projekat je uspešno sproveo pilot anketu o angažovanosti zaposlenih među službenicima u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave, Službi za upravljanje kadrovima i Nacionalnoj akademiji za javnu upravu.

Više od 100 zaposlenih iz ovih institucija učestvovalo je u ovoj pilot anketi, koja je posmatrana kao pripremni korak za opsežniju anketu koja će biti sprovedena na jesen 2024. godine, sa ciljem procene trenutnog nivoa angažovanja zaposlenih i prikupljanja uvida o tome kako se prakse upravljanja ljudskim resursima u državnoj upravi Srbije mogu unaprediti.


Anketa je obuhvatila upitnik sa pitanjima koja pokrivaju širok spektar tema, od zadovoljstva zaposlenih i mogućnosti za razvoj karijere, do spremnosti zaposlenih da preporuče svoju organizaciju kao poželjnog poslodavca, percepcije efikasnosti menadžmenta i ravnoteže između poslovnog i privatnog života.


Primarni ishod ove pilot ankete je izražena namera glavnih institucija korisnika projekta (MDULS i SUK) da koriste ovaj alat kao jedan od glavnih izvora za periodično prikupljanje podataka radi unapređenja budućeg izveštavanja o upravljanju ljudskim resursima u državnoj upravi. Očekuje se da će rezultati prikupljeni na osnovu ankete usmeriti razvoj politike upravljanja ljudskim resursima koja će povećati angažovanost i produktivnost zaposlenih, a time i unaprediti efikasnost državne uprave u Srbiji.


„Iz mog iskustva širom zemalja članica EU, efikasno upravljanje ljudskim resursima u državnoj upravi stvara ključne preduslove za održivo jačanje kapaciteta javne uprave, a kao posledica toga i bolji kvalitet upravljanja i javnih usluga. Ova anketa je, s druge strane, snažan alat za razumevanje trenutnog stanja entuzijazma zaposlenih, njihove emocionalne posvećenosti organizaciji i njenim ciljevima, i omogućava pronalaženje pravog pravca za unapređenje javnih politika u ovoj oblasti. Proaktivan pristup institucija učesnica ankete u korišćenju ovih inovativnih alata pokazuje njihovu odlučnost da nastave sa implementacijom modernih praksi u državnoj službi Srbije“, rekao je gospodin Edvardas Zukauskas, vođa projektnog tima.


Na osnovu uspeha ovog pilotiranja i prikupljenih vrednih povratnih informacija, anketa će biti proširena u oktobru 2024. godine, kada će obuhvatiti zaposlene u svim institucijama državne uprave Republike Srbije.
Ova aktivnost je deo šireg procesa reforme javne uprave, koju Evropska unija kontinuirano finansira od njenog početka, između ostalog i sa ciljem modernizacije procesa upravljanja ljudskim resursima u javnoj upravi Srbije.